My Ancestral Family And Their Profession
Once upon a time, my family was very well known in the entire village. My grandfather's father had enough arable land and a well. Water was poured by ox and camel for irrigation. This task required three people in an innings.
My father have three brother and five sisters. Before my birth all the brothers and sisters of my father were got married except one younger sister. There was limited cultivation at that time because lack of resource, traditional seeds and fertilizers. There were no water resource for all agricultural land. Agriculture was depend on rain.
Main crops in Kharif were Guar, Bajra, Moong and Wheat, Mustard and Jau in Rabi. So there was no savings but time was going well. Most of the food grains used were Jau (Barley), Gram, Millet and Jowar. Wheat was produced very less because no water resources for watering it. Wheat Chapati and vegetable were prepared on
occasionally. Read More...
एक समय पूरे गांव में मेरे परिवार बहुत नाम था । मेरे दादाजी के पिता के पास पर्याप्त कृषि योग्य भूमि और एक कुआँ था। सिंचाई के लिए बैल और ऊंट द्वारा पानी डाला निकाला जाता था। इस काम के लिए एक पारी में तीन लोगों की आवश्यकता होती थी।
मेरे पिता के तीन भाई और पांच बहनें हैं। मेरे जन्म से पहले मेरे पिता की एक छोटी बहन को छोड़कर सभी भाइयों और बहनों की शादी हो गई थी । उस समय सीमित खेती थी क्योंकि संसाधन, पारंपरिक बीज और उर्वरकों की कमी थी। सभी कृषि भूमि के लिए जल संसाधन नहीं थे। कृषि वर्षा पर निर्भर थीं।
खरीफ में मुख्य फ़सलें ग्वार, बाजरा, मूंग थीं और गेहूं, जौ, सरसों रबी की फसलें थीं। इसलिए कोई बचत नहीं थी लेकिन समय अच्छा चल रहा था। उपयोग किए जाने वाले अधिकांश खाद्यान्न जौ, ग्राम, बाजरा और ज्वार थे। गेहूं का उत्पादन बहुत कम किया गया था क्योंकि इसे पानी देने के लिए कोई जल संसाधन नहीं था। गेहूं की चपाती और सब्जी कभी-कभी तैयार की जाती थी।
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